Photography lesson with pOtOpOyO

Posted: March 15, 2011 in Uncategorized

Kabare~ entry kali ni berlainan sket dari biase~ kali ni crite pasal mengaja tangkap gamba ala pOtOpOyO~

Student yang comel ni namenye Hirman Syah~ bekas client pOtOpOyO~ dek sangat minat dengan dunia photography maka beliau perabiskan wang ringgit membeli DSLR.. Oleh kerana semangat beliau yg berkobar2 untuk belajar maka aku perturunkan lah sedikit ilmu yang tak seberapa untuk beliau~

Memandangkan takde orang yang nak jadi model.. maka aku pun tepaksa lah jadi bidan terjun.. kire pak sanggup lah ni.. so pada hari tu aku lah yg ngaja.. dan aku lah yang jadi model.. hahahah! so abaikan paras bentuk model untuk sesi pembelajaran ni ye~

Sebelum memulakan sesi pembelajaran.. aku paksa Dak Man ni tangkap gambo aku ngikut setting sendiri.. komposisi sendiri dan segale-galenye sendiri.. sebab nak tengok pada tahap mana pengetahuan dan skill beliau… maka ini lah hasil nye (sebelum blajo)

Gambo ini sangat over xpose mungkin setting tah hape2 yang digunakan oleh Dak Man ni~ Tapi macam mana over pun model tu nampaknye maintain comel.. hahahah!

yang ni plak beliau memandai-mandai setting sampai modelyang putih melepak jadi gelap gulita.. hahahaha! tapi macam biasa kecomelan model tersebut masih teserlah~ ahaks!

erm.. no komeng~🙂

Ok.. setelah aku amati akan kelemahan yang ada maka sesi pengajaran pun bermula… pembelajaran merangkumi penggunaan ISO, Shutter speed, aperture, lighting dan sbagainye~ maka tak sampai sejam beliau menghasilkan gambo2 berikut…

Begitulah lebih kurang critenye.. yang lagi bestnye.. selang 2 jam lepas tu Dak Man ikut aku bikin job betunang~ hebat sungguh beliau itu~ hihihih! belajo2 lepas tu terus buat job!!! berikut antara hasil kerja beliau~

So.. bagi yang kat luar sana tu.. yang berminat untuk blajo tangkap gambo.. boleh lah berurusan dengan pOtOpOyO dengan menghubungi Encik Bye (012-6073877) tempoh pembelajaran yang singkat!!! tapi hasil yg hebat!! huhuhu! cam iklan ubat gegat~

Kepada Encik Hirman.. tahniah buat anda sebab tekun blaja dan pergunakan segala ilmu yg dicurah dengan sebaik-baiknye…

Comments
  1. hirman says:

    steady la potopoyo..hehehehe..nti ada sesi pembelajaran yg seterusnya,jgn lupa calling2..hehehehe..pyh benor klu belajar ngn org yg busy ni..heheheheh

  2. zino says:

    sekejap dah pandai.. hebat.. hehe

  3. hirman says:

    hahaha..xde la pandai sgt pon bos..kena praktis bnyk lg ngn sifu sy tu..hehehehe

  4. zam says:

    boleh saya tahu dekat mana? n berapa kos utk training tesebut.. anti send kat email sy.. tq…. mhd_fzn@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s